Editio stelt de nieuwe tutors voor

Er zitten weer nieuwe cursussen en samenwerkingen in de pijplijn. Daarom stellen we met  gepaste trots een aantal nieuwe tutors voor.  Jan van Mersbergen maakt nu deel uit van onze groep Fictie-tutors. Naast ons uitgebreide creatieve aanbod ontwikkelen we ook nieuwe cursussen  zakelijk schrijven. Op culinair terrein zijn dat ‘Wijnschrijven’, ‘Zin- en onzin van foodtrends’, ‘Kookboek om uit te geven’ en ‘Communicatie voor foodprofessionals’. Met als tutors Harold Hamersma, Meneer Wateetons, Jonah Freud en Klaartje Scheepers.

Jan van Mersbergen (1971) schreef acht romans, een novelle, een verboeking en onder pseudoniem een thriller. Zijn werk is vertaald in negen landen. Hij ontving diverse literaire prijzen, waaronder de F.Bordewijkprijs en de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Hij publiceerde verhalen in diverse tijdschriften en schrijft columns en artikelen voor kranten en weekbladen.

Jan van Mersbergen geeft de cursus Fictie

Harold Hamersma is de vaste wijnschrijver van NRC Handelsblad en Het Parool en mede-oprichter van FoodTube.nl. Ook is hij een veel gevraagd gast op de radio en verschijnt hij regelmatig op televisie, onder andere met zijn eigen programma op 24Kitchen de Wit, Rosé & Roodtrip (maart 2017). Daarnaast schreef hij een groot aantal bestsellers, waaronder De lekkerste chardonnay, De lekkerste rosé, De lekkerste sauvignon blanc, Eerste Hulp Bij Wijn, Niet Lullen Maar Drinken en de Wijnalmanak. Ook van zijn hand verschenen Waanzin en Wijnzin (samen met Kamagurka), de DGH, De Grote Hamersma, de meest complete wijngids van Nederland en Wijnreis door Mijn Lichaam, over de positieve effecten van wijn drinken. Voor de laatste twee boeken werd hij tijdens Gourmand Cook Book Award onderscheiden in Parijs. Daar werd Wijnreis door Mijn Lichaam uitgeroepen tot ’s werelds beste boek over wijn- en gezondheid. Harold is gelauwerd met de Vinos de España Prijs voor de Pers. In 2013 is hij uitgeroepen tot meest invloedrijke Nederlander in de wijnbranche. Uit handen van the Wine & Food Association ontving hij in dat zelfde jaar de Oeuvre Award voor zijn inspanningen op het gebied van de wijnjournalistiek. In 2015 werd aan hem de Wijnrank overhandigd, de onderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Wijnhandelaren die geldt als blijk van waardering voor het positioneren van wijn als cultuurgoed van de samenleving. Eveneens in dat jaar werd hij opgenomen in de Writers Walk of Fame van Boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Harold Hamersma geeft de cursus Wijnschrijven

Jonah Freud begon in 1977 met werken in de Kookboekhandel in Amsterdam. Sinds 1989 is zij de eigenaresse. Het eerste door haar geschreven kookboek verscheen in 2001. Sinds 2007 geeft ze ook zelf kookboeken uit.
Ze geeft advies aan auteurs en uitgeverijen over het maken van kookboeken.
Ze schrijft wekelijks een kookboek recensie voor Het Parool en Trouw, werkt met regelmaat mee aan de Elle eten en schrijft voor De smaak van Italië.
Ze is een van de bedenkers en vaste medewerker van het culinaire radioprogramma Mangiare wat om de week te beluisteren is op vrijdagavond van 19-20 uur bij Radio 1.
Het laatste boek wat ze heeft gemaakt is het geschenk voor de Kookboekenweek 2017. (In opdracht van de CPNB)

Jonah Frued geeft de cursus Kookboek schrijven 

Klaartje Scheepers is neerlandicus en werkt sinds 2001 voor ELLE Eten, de afgelopen jaren als hoofdredacteur. Ze heeft ervaring als docent aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie van de HvA.

Klaartje Scheepers geeft communicatie voor foodprofessionals

Meneer Wateetons eet, soms wel drie keer per dag. Een geweldige kok is hij niet, de opmaak van zijn borden is verschrikkelijk en hij weet schandalig weinig over wijn. Experimenteren, dat kan hij dan weer wel. Met wisselende uitkomsten. Eigenlijk gaat schrijven over eten hem het beste af. Dat doet hij, op humoristische wijze in zijn vijf boeken, op blogs en in tijdschriften. Meneer maakt het liefst voedsel dat je voor minder geld en met minder moeite gewoon in de supermarkt kunt kopen. Een beetje ordinair, bij voorkeur uit de onderste schappen. Als gepromoveerd wetenschapper is hij onderzoekend en sceptisch van aard en hij schept er genoegen in culinaire mythes met de grond gelijk te maken. Zijn boeken en andere stukken kenmerken zich door een gedegen wetenschappelijke onderbouwing, een humoristische schrijfstijl en een onverwoestbare can-do-attitude.

Meneer is een personage. In het dagelijks leven heet hij geen meneer en doet hij serieuze en verantwoorde dingen op kantoor.

Meneer Wateetons geeft de cursus Zin en onzin van foodtrends

Meer weten? Bekijk ons volledige cursusaanbod creatief schrijven en zakelijk schrijven

Column van EDITIO-tutor Cathelijn Schilder

Thema's / 19 juni 2013

Boekentip! van EDITIO-tutor Wilma Geldof

Thema's / 19 december 2014

Interview met tutor Manon Uphoff

Verdieping / 27 mei 2017