Het belang van praten over gevoelens – In gesprek met Ben Janssens

16 t/m 25 september staat in het thema van de Boekenweek van Jongeren 2022. Deze week spreken we met Ben Janssens, die momenteel werkt aan zijn eerste Young Adult boek. Hij volgde verschillende cursussen bij Editio, waaronder het Fictie halfjaartraject, waarbij hij gedurende zes maanden onder begeleiding en met een kleine groep collega-schrijvers aan zijn manuscript werkte. We vroegen Ben naar de totstandkoming van zijn boek, het schrijfproces en zijn ervaringen met het halfjaartraject.

Hoe kwam je op het idee om een Young Adult boek te schrijven?

Het ruwe idee voor mijn boek ontstond vijf à zes jaar geleden. Toen woonde ik nog bij mijn ouders in een klein dorp in de Antwerpse Kempen. Ik zat toen in een moeilijke periode: zittenblijven op school, depressie en depersonalisatie… Kortom, ik voelde me heel anders dan mijn leeftijdsgenoten. Ook in fictie vond ik weinig personages waarin ik mijn situatie herkende, totdat ik het videospel Night in the Woods ontdekte. Dit gaat over een twintigjarig meisje met mentale problemen, Mae, die in een bovennatuurlijk mysterie terechtkomt met haar vrienden. Alles aan deze game raakte me heel diep en ik heb me nog nooit zo herkend in een personage als Mae. Het idee kwam in me op om een gelijkwaardig verhaal te schrijven, maar dan met een Europese setting.

Hoe verloopt het schrijfproces van jouw boek?

Door de jaren heen is het boek gegroeid en veranderd. In het begin was het hoofdpersonage een halve kopie van mezelf, waardoor het verhaal een soort dagboek werd. Kill your darlings! Het verhaal had een thema nodig. Na elke ronde feedback kreeg het boek een andere vorm. Overbodige personages vielen weg, de focus van het plot werd beter en alles gebeurde in functie van één thema: het belang van praten over gevoelens.

Hoe heb je de cursus fictie 4 ervaren?

Tijdens de cursus werkte iedereen aan een ander soort verhaal: een thriller, een dagboek, een roman… De visie van schrijvers uit een ander genre was een echte eyeopener. Zij zagen dingen waar ik me totaal onbewust van was. Als YA-schrijver was deze cursus van grote waarde.

Ook benieuwd geworden naar schrijven van een Young Adult verhaal? Kijk dan bij het cursusaanbod voor de cursus Young Adult schrijven óf een van onze Fictie cursussen.