Hoe win je een schrijfwedstrijd? (spoiler alert: er is geen gouden formule)

Britt van Cayseele - schrijfwedstrijd winnen

Britt van Cayseele wint de juryrpijs van de Editio Debutantenschrijfwedstrijd 2018.

Een schrijfwedstrijd winnen, daar bestaat helaas geen gouden formule voor. Gelukkig kun je er wel voor zorgen dat je opvalt tussen al die honderden inzendingen.

Begin met het lezen van deze tips.De Debutantenschrijfwedstrijd is begonnen, dus ze kunnen nog wel eens van pas komen!

Geen tweede kans voor een eerste indruk

Zorg dat je eerste zin goed is. Hij hoeft niet op een tegeltje gezet te kunnen worden, maar moet wel aanzetten tot doorlezen. ‘Zijn we alleen?’, is zo’n zin. Pakkend en mysterieus.

Doe mee 😉

Wees niet bang voor afwijzing. Britt van Cayseele, die dit jaar de Debutantenschrijfwedstrijd won, deed aan vier wedstrijden mee voordat ze een prijs in de wacht sleepte. Doe dus aan veel wedstrijden mee. Schrijf, herschrijf en doen nog een keer mee. Daar leer je veel van.

Beperk het aantal personages

Vaak heb je niet meer dan 1500 woorden om de jury te overtuigen. Introduceer dus niet teveel personages. Dat maakt je verhaal onnodig ingewikkeld.

Een twist op het einde

Misschien nog wel belangrijker dan de eerste zin is de laatste. Als die uitblinkt, zal de jury die onthouden. Trakteer je lezer op een onverwacht einde!

Laat je werk door anderen lezen

Dit geldt eigenlijk voor alles wat je schrijft. Soms heb je te lang naar je eigen werk gestaard, en kun je er niet meer fris over oordelen. Laat je werk daarom door iemand anders lezen en vraag om feedback.


Wil je jouw verhaal laten beoordelen door een prof? Editio geeft nu een korte cursus voor iedereen die mee wil doen aan een schrijfwedstrijd of gewoon zijn/haar verhaal wil verbeteren. Je krijgt gedurende drie weken uitgebreide feedback van ervaren redacteuren op jouw verhaal, inclusief goede schrijftips. Zo kom je beslagen ten ijs! Ga naar de korte cursus.

Britt Vancayseele wint de Editio Debutantenschrijfwedstrijd 2017-18

Thema's / 3 april 2018

Winnaar Esther van der Krol

De winnaar van de Debutantenschrijfwedstrijd: Esther van der Krol – Belgisch

Thema's / 22 maart 2017

Jente Posthuma

Debuteren voor Dummies: Jente Posthuma en Jelte Nieuwenhuis

Thema's / 6 maart 2017