5 leestips voor deze zomer

Leestips zomerboeken

Deze boeken mogen niet ontbreken op je vakantieadres. Er is voor ieder wat wils. En stuk-voor-stuk geschreven door onze tutors.


Literaire non-fictie Moeders lichaam

Piet van der Molen is een kinderloze vrijgezel die nooit heeft gewerkt en altijd thuis is blijven wonen, in het Zuid-Limburgse dorp Oirsbeek. Broers of zussen heeft hij niet. Na de dood van zijn vader verlangt moeder dat Piet diens plaats inneemt. Als moeder in de snikhete zomer van 2013 overlijdt, besluit Piet haar in huis te houden. Gegrepen door deze situatie reist Joris van Casteren naar Oirsbeek af. Tussen Piet en hem ontstaat een wonderlijke vriendschap.
Joris van Casteren: Moeders lichaam, De Bezige Bij, 288 blz. €19,99 (paperback)

Futuristische roman De goede zoon

Rob van Essen trekt je in dit boek een omgeving in die dystopische trekken vertoont en tegelijk angstaanjagend herkenbaar is. In een wereld waar invoering van het basisinkomen heeft gezorgd voor lethargie en stijgend museumbezoek reizen twee mannen af naar het zuiden met een geheime opdracht. De een kent het echte doel van de reis. De ander heeft net zijn moeder begraven. Samen gaan ze op zoek naar verlossing en vergetelheid, bijgestaan door ironische robots en praatgrage zelfrijdende auto’s.
Rob van Essen: De goede zoon, Atlas Contact, 384 blz. € 21,99 (paperback)

Familiekroniek Jagersmaan

Jagersmaan is het langverwachte derde deel over dezelfde familie. In dit boek onderzoekt Jan Vantoortelboom waar de grenzen van de liefde van een ouder voor een kind liggen. Victor Vanheule moet zijn geboortedorp Elverdinge verlaten, door de armoede en de schande van een onwettelijke dochter, voor wie hij geen vader kan zijn. Jagersmaan volgt op Verzonken jongen, en Meester Mitraillette dat door De Wereld Draait Door verkozen werd tot Boek van de Maand.
Jan Vantoortelboom: Jagersmaan. Atlas Contact, 256 blz. € 21,99 (paperback)

Verhalenbundel Olifant van zeep

Het avontuur van het alledaagse kan veel teweegbrengen. Schijnbaar onbeduidende momenten kunnen voor hilariteit zorgen. Soms begint het met een simpele vraag: ‘Heeft u nog leuke dingen gedaan deze zomer?’ Op de lichte toon die we van hem kennen, met een zachte glans van melancholie, belicht Thomas Verbogt het dagelijks leven, dat nooit gewoon is.
Thomas Verbogt: Olifant van Zeep. Nieuw Amsterdam, 144 blz. € 20 (paperback)

Autobiografische roman Vallen is als vliegen

Wanneer haar zestien jaar oudere zus, uitgehongerd en uitgedroogd, van de trap valt en sterft, doet dat als een vonk de woede van de schrijfster ontbranden. De dood van Henne Vuur, ooit haar ‘schaduwmoeder’, dwingt haar een gruwelijk en angstwekkend verleden onder ogen te zien.
Manon Uphoff: Vallen is als vliegen. Querido, 192 blz. € 18,99 (paperback)

Ook onze cursisten publiceerden boeken bij de vleet >

4 tips om – eindelijk – te beginnen aan je boek

Zelf aan de slag / 22 mei 2019

5 tips om je manuscript te laten opvallen bij een uitgever

5 tips om je manuscript te laten opvallen bij een uitgever

Thema's / 24 april 2019

6 dingen die je moet weten als je een roman wil gaan schrijven

Verdieping / 7 juni 2018