4 tips om – eindelijk – te beginnen aan je boek

Een goed voornemen is niet alleen besteed aan een nieuw jaar. Met iets nieuws beginnen kan altijd en overal. Bijvoorbeeld nu echt beginnen aan dat boek dat je wil schrijven. We helpen je graag op weg met vier bruikbare tips.

  1. Vraag je af waar je boek over gaat

Schrijf eerst de kern van je boek in één zin op. Breidt dit uit tot een alinea. Dan tot een samenvatting van een pagina. Maak vervolgens een inhoudsopgave met hoofdstukken. Breek dan ieder hoofdstuk op in  paragrafen. Denk over je boek na in begin, midden en eind. Zo zorg je ervoor dat je niet al de weg kwijt bent voor je bent begonnen.

  1. Stel een dagelijks doel

Veel grote schrijvers zijn begonnen met schrijven naast hun dagelijkse baan. Een druk bestaan is geen excuus om niet te schrijven en het idee van de schrijver die elke dag uren achtereen op zijn zolderkamer zit te schrijven, is een illusie. Je hoeft per dag niet veel te schrijven, in regelmatig schrijven ligt de sleutel. Eén pagina per dag levert ongeveer 300 woorden op. Doe je dit elke dag, dan heb je na een jaar meer dan 100.000 woorden geschreven.

  1. Bouw schrijftijd in

Met consistentie boor je makkelijker je creativiteit aan. Stel jezelf een dagelijkse deadline. Laat nooit een deadline voorbij gaan, en bedenk niet te snel excuses. Vertel het  je omgeving. Tussen 20.00u en 21.00u ben je niet beschikbaar. Je telefoon, internet, tv en radio staan uit. Misschien wat fijne schrijfmuziek, dat kan natuurlijk wel. Het doel hiervan is, dat je niet steeds hoeft na te denken over wanneer je gaat schrijven. Wanneer het tijd is om te schrijven, is het tijd om te schrijven. Punt. Je valt niet meteen om als je het niet doet en je hebt er soms ook geen zin in, maar je doet het toch, omdat je er op lange termijn plezier van hebt.

  1. Schrijf altijd op dezelfde plek

Het maakt niet uit of dat aan je bureau is of in een koffietentje. Het moet alleen verschillen van de plek waar je je andere dagelijkse bezigheden uitvoert. Maak je schrijfplek een speciale plek, zodat wanneer je gaat zitten je klaar bent om aan de slag te gaan. Het doel hier is weer om gewoon te gaan zitten, niet na te denken en gewoon te beginnen.

In de spotlight: Anke Kranenborg, tutor Kinderboeken schrijven >

5x onmisbare, gratis smartphone apps voor schrijvers

Verdieping / 13 april 2017

5 films waarvan je nog niet wist dat het boekverfilmingen zijn

Thema's / 11 mei 2017

5 redenen waarom Spotify ook handig is voor taalliefhebbers

Verdieping / 19 mei 2017