Hoe schrijf je een thriller?

verschijnt in september 2020

Schrijver Frederik Baas (pseudoniem van Jan van Mersbergen) legt uit.

Romanschrijver en tutor Jan van Mersbergen is volgens NRC ‘een van de interessantste schrijvers van Nederland.’ Jan won de NRC-lezersprijs 2019. Jan schrijft thrillers onder pseudoniem Frederik Baas. Zijn derde thriller ‘De druppel’ verschijnt september 2020 (Ambo Anthos).

Tips van thrillerschrijver Frederik Baas

  • Zie een thriller als een puzzel die langzaam groter en ingewikkelder wordt.
  • Het beginidee is belangrijk.
  • Geef de lezer direct het gevoel zijn dat er iets gaat gebeuren. Er is iets aan de hand, maar je weet niet precies wat.

De beste verhalen zijn die verhalen die de lezer angstig maken dat er iets gaat gebeuren. Dat de lezer door die angst onder druk wordt gezet, en dat die angst vervolgens ook terecht blijkt te zijn. Dat zijn thrillers die onder je huid gaan zitten.

Ik ben zo’n schrijver die de spanning in voorstelbare en dagelijkse gebeurtenissen opzoekt.

Neem mijn eerste thriller Dagboek uit de rivier. Simpel en invoelbaar uitgangspunt: vrouw/moeder gaat met samengesteld gezin op vakantie. Ze vergeet de oplader van de I-pad, dus er moeten andere activiteiten bedacht worden. Ze verzint een spannende speurtocht. Op de locatie waar ze op vakantie zijn,  is ooit een meisje vermist. En-nu-wordt-het-spannend… Ze volgen de instructies van de moeder maar stuiten op aanwijzingen die de moeder niet heeft bedacht…

Of mijn nieuwe boek dat in september verschijnt De druppel. Het verhaal begint met de arrestatie van de bovenbuurman. De benedenbuurman weet niet wat er aan de hand is en gaat op onderzoek. De bovenbuurman blijkt opgepakt vanwege stalking. En-nu-wordt-het-spannend…De stalking gaat na de arrestatie van de bovenbuurman door…

Noot van de redactie: De Druppel is gebaseerd op een gebeurtenis die Jan zelf heeft meegemaakt. Vraag hem daarover tijdens de cursus.

  1. Cursus thriller schrijven start 15 april
  2.  Voor het manuscript begeleidingstraject van een half jaar, start april: mail contact@editio.nl  #thriller of bel Marlies: 0654603621 of Bob: 0653309533

Dit is het moment om zelf te gaan schrijven. Ga niet somberen, maar blijf lekker thuis, sluit je op en ga aan de slag. VOOR ALLE THUISBLIJVERS- EN WERKERS. 15% KORTING OP ALLE CURSUSSEN DIE WORDEN BESTELD VOOR 6 APRIL. Vul op de bestelpagina bij couponcode 15MAART2020 in.