Interview met cursiste Laura te Hennepe: ‘Nu zeg ik gewoon: Ik ga een boek schrijven!’

Bij Editio werk je online aan je vaardigheden als schrijver. Heb je na je eerste cursus de smaak te pakken, dan volgt al snel een tweede en een derde… en misschien op een dag wel manuscriptbegeleiding en ondersteuning bij de zoektocht naar een uitgever! Maar wie zijn onze cursisten nu precies? In dit interview maken we kennis met Laura te Hennepe.

Waarom heb je besloten een schrijfcursus te doen?

Het is al van jongs af aan een droom van me om een boek te schrijven. Ik had al eerder geschreven en hier en daar columns gepubliceerd. Ik schrijf erg gevoelsmatig en wilde een cursus doen om mijn stijl en techniek te verbeteren. Ook wilde ik experimenteren en nieuwe dingen leren. Ik ben bij Editio begonnen met Fictie I bij Jan Vantoortelboom en nu volg ik Fictie II bij Manon Uphoff.

Wat heb je aan de cursus gehad?

Ik heb heel veel gehad aan de feedback. Jan Vantoortelboom ging persoonlijk en professioneel in op wat ik schreef, dat helpt je echt groeien als schrijver. Dankzij die inzichten ben ik ook op een andere manier gaan lezen.

Je zei dat je al eerder geschreven en zelfs gepubliceerd hebt.

Op de middelbare school schreef ik al stukjes en interviews voor de schoolkrant en tijdens mijn studie communicatiewetenschap schreef ik voor het magazine van de opleiding. Ik heb een tijd geschreven voor het online platform krooks.org. Ook zijn er stukjes van mij geplaatst in een lokale krant, daarvoor maakte ik bijvoorbeeld ‘portretjes’ van buurtbewoners.

Waar schrijf je graag over?

Ik schrijf graag over persoonlijke ervaringen, emoties en gedrag dat ik observeer. Ik heb een intens jaar achter de rug waarin ik moeder ben geworden. Mijn zoontje kwam veel te vroeg en we hebben samen heel wat tijd in het ziekenhuis doorgebracht. Schrijven kwam in deze periode als vanzelf, in eerste instantie als dagboek, maar eigenlijk bijna als medicijn. Toen merkte ik dat ik er meer van ging maken. Ik ging ook schrijven over maatschappelijke thema’s, politiek en mijn vak psychologie. Ik vind menselijk gedrag oneindig interessant. En toen merkte ik: ik wil meer. Geen stukjes maar een verhaal, een boek!

Wat doet schrijven met jou?

Ik voel me dan in lijn met mezelf. Schrijven is voor mij een goede manier om de emotie en de ratio te synchroniseren. En het werkt inspirerend – al schrijvende krijg ik ideeën. Het geeft me energie.

Wat vind je moeilijk aan schrijven?

Mijn eigen enthousiasme is soms lastig voor me omdat ik overweldigd word door de hoeveelheid aan ideeën. Die keuzeverlamming kan leiden tot een echt writer’s block. Maar eigenlijk vind ik het wel fijn als het schrijven even wat moeilijker is, omdat het juist een van de weinige dingen is die normaal juist makkelijk gaan. Een uitdaging is welkom, daar is zo’n schrijfcursus ook goed voor.

Zie je een schrijfcarrière voor je?

Ik zou tot voor kort uit bescheidenheid ‘nee’ gezegd hebben, maar daar is de laatste tijd verandering in gekomen. Ik ben op het moment bezig met wat ik echt wil. Vandaar ook de schrijfcursussen. Ik moet nu denken aan de schrijver Mano Bouzamour die ooit doodleuk op Herman Koch afstapte met de vraag hoe je een internationale bestseller schrijft. Die bravoure sprak me aan. Dus nu zeg ik gewoon ‘Ik ga een boek schrijven’.

Wie zijn je voorbeelden?

Ik ben een bewonderaar van Connie Palmen. Ik houd van die mooie volzinnen, het mag voor mij wel een beetje bombastisch. De laatste tijd lees ik ook totaal andere dingen, zoals Bukowski, die juist in heel korte zinnen schrijft. Zijn stijl doet iets met me. Soms erger ik me kapot, maar dat is juist leuk. Verder houd ik van Griet op de Beeck die heel mooi het perspectief van kinderen beschrijft. En tenslotte A.F.Th. van der Heijden, met zijn dikke boeken en zijn prachtig gelaagde verhalen.

Welk boek heeft je leven veranderd?

De vriendschap van Connie Palmen. Ik was vrij jong toen ik het las en was er zo van onder de indruk. ‘Hoe kun je dit schrijven?’ vroeg ik me af. Het onderwerp past ook goed bij me, ik beleef vriendschap ook intens.

 

Ga jij ook met je schrijfambities aan de slag? Bekijk dan nu ons cursusaanbod en schrijf je in!

Interview met tutor Jan Vantoortelboom

Verdieping / 27 november 2015

Interview: Walter van den Berg en Daniël van der Meer

Verdieping / 20 februari 2017

Interview met Tamara Baars: ‘Ik wil dit jaar mijn manuscript uitgeven’

Verdieping / 19 april 2017