Tips voor startende bloggers

Enorm veel mensen willen bloggen, hebben de wereld iets te vertellen, maar de vraag is: waar begin je? Heb je voldoende technische kennis om een blog te maken, en vooral: kun je pakkend schrijven voor een specifieke doelgroep? Eén ding is zeker, bloggen kun je leren. Geen enkele blogger startte met de perfecte blog, bereikte direct een groot publiek of verdiende onmiddellijk veel geld met een blog.

Er gaat veel werk aan vooraf. Om je op weg te helpen geeft Editio je een aantal tips. Handig als je zelf ambitie hebt om een blog te beginnen!

** Kies een onderwerp (niche) waar je interesse in hebt

Als je van voetbal houdt, blog over de voetbalwereld en niet over sport in het algemeen. En kies binnen de voetbalwereld weer een deelonderwerp. Ga af op waar je verstand van hebt en wat je interesseert. Probeer algemene onderwerpen te vermijden – kies een niche.

** Schrijf voor een specifieke doelgroep

Zoek voordat je een blog gaat schrijven uit wie jouw doelgroep is. Voor wie schrijf je? Hoe bereik je deze mensen? Maak een persona van iemand uit de doelgroep en schrijf voor hem of haar een blog!

** Schrijf gastblogs voor blogs in jouw niche

Er zijn heel veel bloggers, ook in jouw niche. Zoek ze op en vraag of je een gastblog mag schrijven. Zo bereik je jouw doelgroep op een andere manier.

** Laat zien wie je bent

Waarom ben jij de expert binnen jouw niche? Schep een persoonlijke band met je lezers en laat jezelf zien!

** Pak het professioneel aan

Het oog van de lezer wil ook wat. Start daarom professioneel (bijvoorbeeld met WordPress). Schaf ook een domeinnaam en WordPress thema aan. Zo straal je professionaliteit uit aan jouw lezers.

** Blijf actief

Het aantal volgers zal in het begin bijna niet groeien. Erg demotiverend natuurlijk, maar ‘nothing comes easy’. Blijf daarom actief, schrijf regelmatig over relevante zaken. Dit trekt lezers aan.

** Actualiteit speelt een grote rol

Speel in op de actualiteit. Als jij de eerste bent die over relevante zaken blogt, zul je merken dat jouw blogs sneller gevonden worden.

** Bouw een mailinglijst

The money is in the list’ is wat marketeers zeggen. Dit zijn jouw trouwe lezers, zij zullen alles van je lezen omdat ze geïnteresseerd zijn in jouw blog. Bouw daarom een mailinglijst waar mensen zich op kunnen abonneren.

** Social media & bloggen

Social media en bloggen gaan hand in hand. Word actief op Twitter, Facebook, Instagram, YouTube en andere relevante social media en deel jouw blogs op social media.
Grote kans dat je jouw doelgroep makkelijker kunt bereiken op deze kanalen.


Bovenstaande tips zijn nog maar een kleine greep uit de vele tips die wij voor je hebben. Ze helpen je zeker op weg naar een succesvol blog.

Heb je al een blog of wil je een blog beginnen? Onze tutor Jan van Mersbergen (succesvol blogger) helpt je bij jouw queeste. Hij geeft je meer tips en leert je hoe je een goed blog schrijft in de cursus Blog schrijven. Deze cursus biedt je de eerste stap in het opzetten van een blog (de techniek) en vooral het schrijven van een goed blog (schrijfvaardigheden).

Meer informatie over de cursus Blog schrijven.

Blog Tamara Baars: Rouwen & Schrijven I t/m III

Podium / 6 juli 2017

Blog Liesbeth Wieggers: Als schrijver buiten je comfortzone – Deel I t/m III

Podium / 26 oktober 2017

Column: Aha-erlebnis

Podium / 29 september 2016