Levenslessen van Mieke Bouma: van je lot je plot maken

Editio-tutor Corporate Storytelling Mieke Bouma publiceerde onlangs ‘Het verhaal van je leven’. In dit verfrissende boek vertelt Bouma op relativerende en bemoedigende wijze hoe we allemaal ons levensverhaal kunnen achterhalen en herschrijven.

Hoewel ik af en toe moeite had de rode draad in het boek te blijven volgen, had ik na het lezen van de laatste letter wel helemaal het gevoel dat ik de rode draad in mijn eigen leven zo op kon pikken. ‘Van je lot je plot maken,’ is het devies. Mieke Bouma legt aan de hand van haar 12 archetypes en een mengsel van sprookjes, Griekse mythes en hedendaagse anekdotes uit hoe je je eigen levensverhaal kunt achterhalen en vertellen.

“Het leven wordt voorwaarts geleefd, maar kan pas achterwaarts begrepen worden.” – Søren Kierkegaard

Gelukkig is het niet alweer een boek met slappe of toch al bekende tools over hoe je eigen geluk dan wel succes te creëren. Mieke onderbouwt, illustreert en verbeeldt, zonder op te dringen.  Ze herhaalt haar boodschap op verschillende manieren zonder dat die begint te vervelen. Balans is de sleutel. ‘Het is yin, maar ook yang. Zwart en ook wit.’ schrijft Bouma. Het storytellen van je leven heeft daarmee iets weg van het Taoisme. Misschien verklaart dat de rust die uitgaat van Mieke’s schrijven, dat bij  vlagen voelt als moederlijk advies.

Een levensverhaal of een zoektocht ernaar mogen gerust saai zijn. Dat leer je van Mieke aan de hand van de 12 archetypes, die worden aangereikt als je innerlijke gidsen tijdens je levensreis. 12 stuks, en dankzij deze types is je leven onder de loep nemen én begrijpen is ineens een stuk eenvoudiger.

‘Soms roep ik mijn ikken bij elkaar,
Ik heb inmiddels al een aardig reservoir,
En als men vraagt: “Hé, welke ik is eigenlijk waar?”
“Ik”, “ik”, “ik”, roepen mijn ikken dan door elkaar.
En dan zwaai ik met mijn voorzittershamer
Verzoek om stilte in de bovenkamer
En dan geef ik met een vorstelijk gebaar
Het woord aan mijn ik van 9 jaar.’
– Harry Jekkers  (geciteerd uit Het verhaal van je leven, Mieke Bouma)

Met Bouma’s hoeveelheid aan kennis en ervaring in storytelling is de stap naar storytelling als psychoanalytische methode een logische. Mieke heeft met Het verhaal van je leven een fijn handboek geschreven voor wie patronen wil doorbreken of het roer om wil gooien. Maar ook in het geval je van tevoren nog geen behoefte had om al driftend een zijpad te nemen op de weg des levens, geldt Het verhaal van je leven als een grote inspirator.


Mieke Bouma debuteerde in 2010 met haar boek Storytelling in 12 stappen. Vier publicaties volgden, waarvan Het verhaal van je leven de meest recente. Mieke is tutor corporate storytelling bij Editio, de online schrijversacademie. In haar cursus leert ze verhalen en verhaalstructuren in te zetten voor zakelijke communicatie en strategieën.

Vermijd verkooppraatjes

Verdieping / 6 januari 2017

Vijf vragen over storytelling aan Mieke Bouma

Thema's / 11 november 2017