Schrijf ongeacht alles

Masterclass 2017

Editio organiseert dit jaar opnieuw een Masterclass voor alle ambitieuze fictie en non-fictie schrijvers. Dit jaar zoeken we de Italiaanse zon op in het inspirerende Rome,  waar jullie een week gaan schrijven onder begeleiding van onze tutoren (zoals Thomas Verbogt, Manon Uphoff, Auke Kok).

Aan het begin van de Masterclasss krijgt iedere deelnemer een  individueel en uitgebreid advies over het werk dat voor aanvang van de Masterclass wordt opgestuurd (5000 tot 15.000 woorden). Tijdens de Masterclass schrijf je verder aan je eigen werk en kun je de tutoren alle vragen over je werk voorleggen. Zij zullen jou ook inzicht geven in hoe zij zelf oplossingen hebben gevonden voor de obstakels in hun eigen schrijfwerk.

In deze week lees en bespreek je ook elkaars werk. Naast heel veel schrijven, zal Editio je informeren over de mogelijkheden van publiceren, uitgeverijen, de rol van een literair agent en de boekhandelsketen. En er wordt aandacht besteed aan de presentatie van je werk aan een uitgever. Aan het einde van de week heb je niet alleen veel meer grip op je eigen werk en de mogelijkheden hiervan, maar heb je ook progressie gemaakt in het aantal woorden.

Voor wie?

Voor iedere schrijver in spe die met een manuscript bezig is en over voldoende niveau beschikt.

Editio cursisten

Op het niveau van Fictie 3 of Biografisch schrijven 2, plus de cursisten die een e-mail hebben ontvangen.

Overige kandidaten

Overige kandidaten vragen wij een (deel)verhaal van 1500 tot 3000 woorden in te sturen (plus synopsis als het een onderdeel betreft van langer werk)

Waar, wanneer en kosten?

Waar

In Prima Porta, wat op een steenworp afstand ligt van het inspirerende Rome.

Wanneer

1 september tot en met 8 september 2017

Kosten

€1100 (exclusief reiskosten en pension)

 

Aantal deelnemers

Er kunnen maximaal tien deelnemers meedoen aan deze Masterclass. De Masterclass gaat door als er tenminste vijf inschrijvingen zijn.

Voorwaarden

Ruim twee weken voor aanvang van deze Masterclass lever je de eerste 5.000 tot 15.000 woorden van je werk in. Deze manuscripten worden aan alle deelnemers verstuurd en tijdens deze week met elkaar besproken.
Daarnaast krijgen alle deelnemers gedurende de week uitgebreide en persoonlijke terugkoppeling van de tutoren, inclusief adviezen over hun ingeleverde werk. Uiteraard wordt er ook de gelegenheid geboden om de omgeving te bekijken en iets te ondernemen.

Ervaringen voorgaande Masterclasses

‘De hoogtepunten voor mij waren de masterclasses. Een week waar je je volledig kunt wijden aan het ontwikkelen van je vaardigheden en het uitwerken van je manuscript, met veel directe feedback.’ Lees de ervaring van Walter Koppe, of zijn column over schrijven in Frankrijk.


‘De uitnodiging voor de masterclass was een groot cadeau en heeft me definitief over de streep getrokken om verder te schrijven,’ zegt Martje Tromp.


‘Het was een fijne week, waarin ik veel heb geleerd, niet alleen van Auke Kok, mijn eigen tutor non-fictie, maar ook van Manon Uphoff, die de fictie-cursisten onder haar hoede had. Het verzamelen van materiaal, het kiezen van een onderwerp, rangschikking, wanneer in de tegenwoordige tijd geschreven, wanneer in de verleden tijd. Compositie, logica, begin, slot, en alles wat daar tussen zit. En vooral veel schrappen, weglaten, indikken, totdat er staat wat er moet staan.  Hard gewerkt in een ontspannen sfeer en entourage. Ik ben er een stuk wijzer van geworden en ik geloof dat het  waar is, schrijven is een ambacht dat je kunt leren, door het veel te doen. Oefening baart kunst, bij mij vooralsnog met een kleine k.’

Salut, Hein van Vliet


‘Ik had nog geen cursus gevolgd bij Editio, dus zou de tekst die ik inzond bepalen of ik mee mocht. En ja! Marlies liet weten dat we tijdens de masterclass zouden kunnen verder werken met dit verhaal.
Nu kon ik niet meer terug en zou ik intensief gaan werken aan mijn tekst, en een klankbord krijgen. Ik keek er erg naar uit, en het was spannend! Voor het eerst stond ik in mijn blootje.
Af en toe trok ik me terug in mijn gezellige caravan en kwam ik er pas weer uit als die ene paragraaf herschreven was, maar meestal vond je me onder een boom in de tuin, waar ik als God in ‘Spanje’ de ruimte kreeg om te schrijven.
Het enige dat we moesten doen was schrijven en herschrijven. Daarnaast werd voor alles gezorgd, en werden we verwend met heerlijke maaltijden, fijn gezelschap.
Het werkte motiverend dat iedereen noeste arbeid leverde, dezelfde twijfels ervaarde aan het einde van een werkdag, maar ’s ochtends ook weer met volle moed er tegenaan ging.
Persoonlijke begeleiding, zowel qua stijl als inhoud. Dat tilde me echt op, en gaf me een inkijk in mijn verhaal, in hoe ik schrijf. En hoe het beter en mooier kan.
Op korte tijd heb ik veel inzichten gekregen, een eerlijk en hoogst persoonlijk klankbord, en dat was exact waarnaar ik op zoek was.

Hartelijk dank Editio en Manon!’

Inne Raeymaekers


Meteen bij de eerste Masterclass van Editio in  2015 stond mijn besluit vast: hiervoor schrijf ik me in. Omdat ik deelgenomen had aan non fictie 3 kwam ik voor plaatsing in aanmerking.

De inhoudelijke kwaliteit van de Masterclass was min of meer voorgegeven met de begeleiding door een professional, maar ook door de eisen die aan de deelnemers werden gesteld. Het was elke dag opnieuw keihard werken, tussen de zeer kritisch opbouwende besprekingen door. We zaten verspreid over het landgoed te werken, binnen of buiten, afgesloten van de wereld, geconcentreerd, elk aan onze eigen laptop.

Voor mij was de week verhelderend, omdat ik door Auke Kok geconfronteerd werd met mijn stokpaardjes en vele valkuilen. Niet dat ik daarmee klaar was, maar ik was ver genoeg gevorderd om de grote lijnen opnieuw uit te zetten en ditmaal strikt te volgen, zonder me te verliezen in mooischrijverij.’

Els Brouns

Hoe inschrijven?

Editio cursisten
Editio cursisten niveau Fictie-3/Non Fictie-2, plus cursisten die email hebben ontvangen: schrijf je hier in. Je ontvangt van ons een factuur.

Overige kandidaten
Alle anderen: stuur 1500-3000 woorden (plus evt. synopsis). Je krijgt binnen 2 weken na inzending een reactie van ons over deelname.

Voorwaarden
Ruim twee weken voor aanvang van de Masterclass, bij voorkeur voor 13 augustus, stuur je 5000 tot maximaal 15000 woorden op naar contact@editio.nl.

Over de tutor(s)

Wordt nog bekend gemaakt.

 

Meer info en inschrijven voor de Masterclass 2017