10 tips voor als de inspiratie ver te zoeken is

tips bij geen inspiratie

Je zit achter je laptop, de cursor knippert en verder gebeurt er helemaal niets. Geen inspiratie! Je weet niet waar te beginnen of hoe verder te gaan. Deze tien tips helpen je geheid verder.


1. Vermijd de voetsporen van Grote Schrijvers

Laat de gedachte los dat jij de nieuwe grootste schrijver van Nederland bent. Als je jezelf gaat vergelijken met Herman Koch, Esther Gerritsen of Peter Buwalda raak je snel teleurgesteld in je eigen werk. Focus op zo goed mogelijk worden, dat brengt je veel verder.

2. Schrijf in witte letters

Ben je zo kritisch dat je soms tot niets komt? Maak het jezelf dan onmogelijk om je tekst te redigeren tijdens het schrijven en schrijf in witte letters. Na afloop mag je er weer met de botte bijl doorheen.

3. Tel uit je winst

Vergeet niet, iedere keer als je begint met schrijven sta je één punt voor op 99 procent van de andere aspirerende schrijvers. Want de meeste mensen praten, hopen en dagdromen, maar beginnen niet!

4. Zoek een schrijfmaatje en meelezer

Schrijven kan een eenzame bezigheid zijn. Betrek een andere schrijver bij je schrijfproject, liefst iemand die zelf ook schrijft. Op die manier kun je elkaar motiveren om door te gaan, om advies vragen als je twijfelt en elkaars ‘word count’ bejubelen.

5. Liever kwaliteit dan kwantiteit

Schrijf tien ideeën per dag rond je eigen schrijfproject. Dat kunnen ideeën zijn voor blogs, boektitels, scènes, vragen, personages, dialogen, onderwerpen of thema’s. Na een jaar heb je 3650 ideeën, waarvan de meeste niets voorstellen, sommige aardig zijn en een paar ronduit fantastisch.

6. Kijk tv

Wat zeg je? Ja, ga even TV kijken. Dialogen in TV-series zijn een oneindige bron van inspiratie. Wat is er goed aan of juist slecht? Hoe ontwikkelen de personages zich? En is er iets van de plotwending te vinden? En hop, weer verder met je eigen project.

7. Wees een engerd

Mensen kijken kan een inspiratiebron van jewelste zijn. Ga eens in dat leuke koffietentje om de hoek zitten. Waar zou het koppel achterin over fluisteren? Wat gaat er om in die man met de groene jas en het kleine hondje? Er is niets leuker dan vreemde mensen een heel leven toedichten.

Zo voorkom je uitstelgedrag bij het schrijven >

8. Ga schrijven over het schrijven

Lukt het allemaal even niet? Blijf zitten en schrijf dan daarover. Vroeg of laat gaat het wel weer stromen en misschien ontstaat er wel iets moois. Nadat Renate Dorrestein haar roman ‘De stiefmoeder’ af had en aan een nieuw boek wilde beginnen, had ze een writer’s block zonder weerga. Daarover schreef ze vervolgens ‘De blokkade’, verschenen bij uitgeverij Podium.

9. Gaat heen

Reizen en schrijven is een topcombinatie, maar je kan niet altijd even naar Bali als het schrijven tegenzit. Visualiseer een paar minuten dat je op een tropische locatie bent. Of ga desnoods eens in de bibliotheek werken of in een boekhandel met koffiehoek.

10. Gebruik andermans hersenen

Lees-lees-lees. Je kan geen goede schrijver zijn zonder een goede lezer te zijn. Lees een brede mix van materiaal: als je non-fictie schrijft lees dan ook eens fictie en vice versa. Breed lezen opent deuren en laat je dwarsverbanden leggen.

Op zoek naar leestips? Deze boeken mag je niet missen deze zomer >

12 tips voor – non-fictie – schrijvers van Guus Luijters

Thema's / 21 juni 2018

3 schrijfresidenties in binnen- en buitenland

Verdieping / 20 juli 2017

4 tips om – eindelijk – te beginnen aan je boek

Zelf aan de slag / 22 mei 2019