Vier tips tegen uitstelgedrag bij het schrijven

Tips om uitstelgedrag te vermijden

Een muisarm, writer’s block of gewoon een tergend trage computer, stuk voor stuk zijn het situaties die je schrijfwerk in de weg kunnen staan. Maar er is één probleem dat de rest doet verbleken: uitstelgedrag. Met deze vier tips geef je afleiding geen kans.

1. Wees (vooral in het begin) niet te kritisch

Alle begin is moeilijk, dicteert het spreekwoord. Laat je niet ontmoedigen als dat wat je op papier hebt gezet niet meteen spetterend is. Probeer juist eerst meters te maken en richt je daarna pas op het millimeterwerk. Een tekst is namelijk vrijwel nooit in één keer goed.

2. Vermijd prikkels die je afleiden

Moeten we het over je sociale mediagebruik hebben? Ja, dat moeten we. Het is een web van interacties, evenementen en lachwekkende dierenfilmpjes om in verstrikt te raken. Een app als Forest kan je helpen te concentreren. Zolang je je smartphone met rust laat, groeit er een virtueel bos. Grijp naar je telefoon, dan breng je het voortbestaan van je groene oase in gevaar.

Lees ook: Brieven aan een jonge schrijver>

3. Stel concrete en haalbare doelen

Rome is niet in één dag gebouwd. Hetzelfde geldt ook voor verhalen. Hak je dagelijkse schrijfdoelen daarom in behapbare stukken. Stel bijvoorbeeld vooraf een aantal woorden, pagina’s of schrijfuren vast. Bepaal wat voor jou het beste werkt en bedenk – om jezelf uit te dagen – een beloning als je je doel haalt.

4. Volg een schrijfcursus bij Editio

We sluiten af met een sigaar uit eigen doos. Met onze online schrijfcursussen kunnen we jou helpen een betere schrijver te worden. Bekijk eens ons cursusaanbod. Wij geven jou de drijfveren en het vertrouwen om je woorden op papier te zetten en we leren je wat je kan doen als het even niet lukt.

En heb je je manuscript dan af, dan hebben we ook nog tips om op te vallen bij een uitgever >

12 tips voor – non-fictie – schrijvers van Guus Luijters

Thema's / 21 juni 2018

4 tips om – eindelijk – te beginnen aan je boek

Zelf aan de slag / 22 mei 2019

Tutors tippen boeken over schrijven

Verdieping / 17 februari 2021