5 schrijvers die een gastrol spelen in eigen boekverfilming

Wist jij dat Fear and Loathing in Las Vegas eigenlijk een boek is? En Trainspotting? En weet je wie die boeken geschreven heeft? De regisseurs zijn meestal wel bekend, maar de schrijver is meestal minder zichtbaar. Een fiks aantal schrijvers heeft dé oplossing gevonden om zichzelf wat meer in de kijker te spelen. Ze vervullen een gastrol in hun eigen boekverfilming! Wij selecteerden vijf  boekverfilmingen waarvan je waarschijnlijk niet wist dat de schrijver er een gastrol (cameo) in speelt.

 

1. Stephen King als bandleider in The Shining (1997)


Stephen King is de auteur wiens boeken vaak verfilmd zijn zijn én de auteur die een twintigtal gastrollen speelt in zijn boekverfilmingen. In The Shining (1997) speelt hij een gastrol als bandleider. Deze mini-serie van The Shining uit 1997 wordt over het algemeen niet erg hoog gewaardeerd, behalve door King zelf, die vindt dat deze versie trouw is aan het boek. Feitje: King heeft een openlijke hekel aan de verfilming van The Shining van Stanley Kubrick uit 1980.

2. Stan Lee Marvel als bibliothecaris in The Amazing Spiderman


Stan Lee: auteur van de helden en vijanden in de bekende Marvel Comics. In de afgelopen jaren schiet het ene spinnenweb tot de andere laserstraal vanuit via de tv de huiskamer in. En Stan Lee is niet vies van een gastrolletje in de vele Marvel-films. Niet minder dan  28 keer verscheen hij in zijn eigen verfilmingen. Het fragment met Stan Lee in de rol van bibliothecaris komt uit The Amazing Spiderman (2012). De grap zit hem erin dat deze oude baas ‘geen idee’ heeft wat er achter zich plaatsvindt. Terwijl…goed, we hoeven het niet uit te leggen.

3. Irving Welsh als drugsdealer Mickey Forrester in Trainspotting 


De meeste auteurs spelen maar een kleine rol in hun boekverfilming. Het zijn immers schrijvers, geen acteurs. Een buschauffeur, een passant op straat, soms zitten ze zelfs alleen maar in een hoekje aan de bar, voor de grap. Welsh is daar in de verfilming van Trainspotting echter een uitzondering op. Hij heeft een uitgebreidere rol als de drugsdealer Mikey Forrester, die het hoofdpersonage van de drugs voorziet die leiden tot de memorable ‘badkamerscene’ uit Trainspotting.

4. Jan Siebelink in Knielen op een bed violen 


Dacht je dat Nederlanders auteurs te bescheiden zijn om een gastrol te spelen? Welnee, ook hier zijn genoeg voorbeelden van te vinden. De bekendste is wellicht Jan Siebelink als gast in de bloemenwinkel, in de succesvolle verfilming van de bestseller Knielen op een bed violen. Deze bijrol was ook meteen het acteerdebuut van Jan Siebelink.

5. Hunter S. Thompson als zichzelf in Fear and loathing Las Vegas


Persoonlijk favoriet is de scène met Hunter S. Thompson in de verfilming van
Fear and loathing Las Vegas. De verteller, Thomson zelf,  gespeeld door Johnny Depp heeft een flashback naar het San Francisco in de jaren 60. Hij loopt trippend door een club en zegt: ‘…there I was…’ vervolgens kijkt hij naar de échte Thomson en zegt: ‘…mother of God, there I am!’

5x onmisbare, gratis smartphone apps voor schrijvers

Verdieping / 13 april 2017

5 films waarvan je nog niet wist dat het boekverfilmingen zijn

Thema's / 11 mei 2017

5 redenen waarom Spotify ook handig is voor taalliefhebbers

Verdieping / 19 mei 2017