Alles is al geschreven alleen jij bepaalt het 'hoe'

(Auto)biografie schrijven 3

Klaar voor de laatste stappen naar jouw (auto)biografie? Dan is deze cursus helemaal wat voor jou. In deze derde cursus (auto)biografisch schrijven ga je veel tekst produceren. We gaan ervan uit dat je al weet over wie je schrijft en belangrijke vormkeuzes hebt gemaakt.

Voor wie is de cursus (Auto)biografie schrijven?

Voor ervaren schrijvers, of schrijvers die ook de eerste (Auto)biografie cursussen hebben gevolgd en nu echt meters willen maken en hun verhaal willen gaan schrijven. Hierna ben je klaar voor het Halfjaar traject Biografie of individuele manuscriptbegeleiding.

Studieprogramma

Week 1:

De eerste week beschrijf je de uitgangspositie van je hoofdpersoon en de situatie aan het eind van je verhaal. Niet alleen in termen van tijd en plaats, maar vooral in termen van ontwikkeling. Vervolgens beschrijf je de stadia in het middendeel van je verhaal. Welke belangrijke gebeurtenissen vormen de brug tussen begin en eind?

Week 2:

Je kiest een deel van je plan (begin, eind, deel van het middenstuk) en werkt dit uit in max. 2500 woorden.

Week 3:

Elk autobiografisch verhaal beantwoordt de vraag hoe het is om een mens te zijn in een specifieke situatie. Door zowel ‘showing’ als ‘telling’ als verteltechniek in te zetten kun je vertragen en versnellen, diep in de zintuiglijke ervaring duiken of juist kort en helder duiden. Analyseer een passage van 600 woorden uit je eigen tekst op de mate waarin showing en telling elkaar afwisselen.

Week 4:

Net als in week 2 gebruik je deze week om weer flinke hoeveelheid woorden (max. 2500) aan je verhaal toe te voegen.

Week 5:

Zinnen moeten betekenis overbrengen, maar ze kunnen door hun vorm ook nog iets anders doen: plezier geven en misschien – als je geluk hebt – een kleine schoonheidservaring bieden. Herzie een passage uit je eigen tekst en gebruik hierbij elk van in deze week behandelde stijltechnieken.

Week 6:

Herzie een passage die je al ieder hebt geschreven, of schrijf iets nieuws (max. 2500 woorden).

Leerdoelen

  • Je leert je eigen verhaal beter kennen. Je weet waar je begint, waar je naartoe wilt en nog belangrijker, hoe je er moet komen.
  • Daarnaast leer je bewust keuzes maken tussen ‘showing’ en ‘telling’ en doe je ervaring op in het meest ongrijpbare maar belangrijkste onderdeel van elke tekst: stijl.

Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten sturen naar je tutor en medecursisten. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en je kan reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting van de proefcursus ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

6 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€375,-

Tutor(s)

Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.

Startdata

    Je ontvangt na het versturen binnen één dag reactie op je aanvraag!