Debuteren voor Dummies: Simone Atangana Bekono en Maartje Smits

Simone Atangana Bekono
Beeld: Simone Atangana Bekono

Jonge belofte Simone Atangana Bekono studeerde in 2016 af aan ArtEZ Creative Writing. Dichteres Maartje Smits is docent Tekst en Beeld aan diezelfde academie. Tijdens het Debutantenbal gaat moderator Nicole Terborg met beide dames in gesprek in het programma ‘Debuteren voor dummies’.

De vijfentwintigjarige Simone Atanga Bekono bewijst hoe grenzeloos een schrijver vandaag kan zijn. Zij schrijft zowel proza, poëzie als theaterteksten en maakt daarnaast ook documentaires en videokunst. Ze studeerde af aan de ArtEZ Creative Writing met een zeer persoonlijke dichtbundel waarin ze de invloed bestudeert die de Westerse cultuur op haar heeft als Nederlands-Kameroense feministe. Eerder schreef ze een theaterstuk met de titel Ik heb het goed gedaan voor het Pop & Go-festival in Arnhem en publiceerde ze in literair tijdschrift Perplex.

Maartje Smits

Ook Maartje Smits is van meerdere markten thuis. In 2009 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie bij de afdeling Beeld & taal, om twee jaar later aan het Sandberg Instituut een Master in Design af te ronden. Ze schrijft columns voor De Groene Amsterdammer en is docente aan de Gerrit Rietveld Academie en ArtEZ Creative Writing. In 2015 verscheen haar eerste dichtbundel Als je een meisje bent bij Uitgeverij De Harmonie. Maartje werkt momenteel met een debutantenbeurs van het Nederlandse Letterenfonds aan Hoe ik een bos begon in mijn badkamer.

Tijdens het Debutantenbal praten we met schrijvers en hun redacteuren over de weg naar het debuut. Hoe komt een roman tot stand? En hoe zit het met toneelteksten en poëzie? Hoe liggen de verhoudingen tussen de schrijver en zijn redacteur? Wat zijn de grootste struikelblokken en welke handige tips kunnen zij meegeven aan debutanten in spé?

Het volledige programma van het Debutantenbal vind je hier. Kaartjes koop je op de website van De Balie.

Jente Posthuma

Debuteren voor Dummies: Jente Posthuma en Jelte Nieuwenhuis

Thema's / 6 maart 2017

Debutantenbal 2017: line-up en longlist Debutantenschrijfwedstrijd

Thema's / 1 maart 2017

Interview: Walter van den Berg en Daniël van der Meer

Verdieping / 20 februari 2017