Vijf vragen over de zin en onzin van foodtrends aan Meneer Wateetons

7 maart begint de cursus zin en onzin van foodtrends. Wil jij een foodblogger worden die geen onzin schrijft? Dan is dit wat voor jou. We vroegen tutor Meneer Wateetons om een voorproefje.

 

Schrijf je in voor de 4-weekse cursus zin en onzin van foodtrends.

 

“Eet açaibessen. Gluten zijn slecht. Eet algen. koffie is goed voor je. Of toch niet.”

 

1. Waarom we zoveel met eten bezig?

Mensen zijn zich in deze tijd veel meer bewust van en bezig met hun gezondheid. Televisie, en internet speelt hierbij een grote rol. Ook is er behoefte aan basale geneugten in een hectische digitale wereld.

2. Kun je iets vertellen over het belang van deze cursus?

Elke twee weken is er wel nieuw foodnieuws. Eet açaibessen. Gluten zijn slecht. Eet algen. koffie is goed voor je. Of toch niet. Je zou er horendol van worden. Hoe maak je als foodwriter of blogger onderscheid tussen de zinnige en onzinnige foodtrends? Dat leer je in deze cursus.

Na deze cursus bezit je een aantal wetenschappelijke tools die je zowel als schrijver en foodie, maar ook in de rest van je (werkende) leven van pas zullen komen.

3. Is er in de foodwereld ook sprake van nepnieuws?

Ja, producenten zijn erbij gebaat dat hun product in het nieuws komt, dat hun ingrediënt als ‘gezond’ gezien wordt, dat hun nieuwe drankje een trend wordt. Daar zetten ze flutonderzoekjes voor in, of gebruiken goed-klinkende, maar makkelijk te doorprikken argumenten.

4. Heb je een actueel voorbeeld van iets dat onzin is?

In deze cursus krijg je juist géén lijstjes van zinnige en onzinnige foodtrends, maar ontwikkel je de de skills om daar zélf achter te komen.

5. Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is voor iedereen die zijn culinair schrijverschap wil verdiepen. Van journalisten tot bloggers.

 


Over tutor Meneer Wateetons


Meneer Wateetons eet, soms wel drie keer per dag. Een geweldige kok is hij niet, de opmaak van zijn borden is verschrikkelijk en hij weet schandalig weinig over wijn. Experimenteren, dat kan hij dan weer wel. Met wisselende uitkomsten. Eigenlijk gaat onderzoek en schrijven over eten hem het beste af. Dat doet hij, op humoristische wijze, in zijn vijf boeken, op blogs en in tijdschriften. Meneer maakt het liefst voedsel dat je voor minder geld en met minder moeite gewoon in de supermarkt kunt kopen. Een beetje ordinair, bij voorkeur uit de onderste schappen. Als gepromoveerd wetenschapper is hij onderzoekend en sceptisch van aard en hij schept er genoegen in culinaire mythes met de grond gelijk te maken. Zijn boeken en andere stukken kenmerken zich door een gedegen wetenschappelijke onderbouwing, een humoristische schrijfstijl en een onverwoestbare can-do-attitude.

Meneer is een personage. In het dagelijks leven heet hij geen meneer en doet hij serieuze en verantwoorde dingen op kantoor.

Lees meer over Meneer Wateetons

Bekijk het culinair aanbod

Vijf vragen over storytelling aan Mieke Bouma

Thema's / 11 november 2017

5 tips om jouw persoonlijke verhaal te vertellen

Verdieping / 13 april 2019

5x onmisbare, gratis smartphone apps voor schrijvers

Verdieping / 13 april 2017