5 tips om jouw persoonlijke verhaal te vertellen

Je hebt een verhaal. Je hebt iets meegemaakt en dat verhaal is het waard om verteld te worden. Maar hoe begin je? Waar moet je op letten om jouw verhaal zo goed mogelijk aan de lezer over te brengen? Hier lees je vijf tips die je helpen bij het vertellen van jouw verhaal.

1. Denk niet aan publicatie

Zet allereerst het idee van ‘uitgegeven worden’ of ‘gepubliceerd worden’ helemaal uit je hoofd. In de bibliotheek, boekhandel en internet staat veel informatie over publiceren en gepubliceerd worden. Scherm je daar even voor af. De gedachten daarover kunnen je afleiden van waar het werkelijk om gaat: het vertellen van jouw verhaal. Het gevaar is dat je gaat twijfelen of het wel goed genoeg is voor publicatie, last krijgt van zelfcensuur en dat kan je in het schrijven blokkeren. Voor nu moet dat je focus niet zijn. Onthou: het allerbelangrijkste doel is om jouw verhaal te vertellen.

2. Gebruik je kennis over fictie

Ook in een autobiografisch verhaal geldt: ontwikkel je personages, locaties en scènes. Denk aan het plot voor het vertellen van jouw verhaal. Maak gebruik van de show don’t tell-techniek, dus gebruik zintuiglijke beschrijvingen en details.

3. Combineer het persoonlijke en het universele

Dit is jouw persoonlijke verhaal, met jouw emoties, maar het is ook belangrijk om de lezers mee te krijgen in jouw verhaal. Zorg dat er een diepere universele betekenis onder jouw verhaallijn komt, die de lezers herkennen en meenemen. Wat is het achterliggende thema van jouw verhaal?

4. Wees specifiek, niet algemeen.

Deze lijkt het vorige punt tegen te spreken, maar in werkelijkheid versterken ze elkaar juist. Het komt er op neer dat je het thema van jouw verhaal (afscheid, rouw, liefde etcetera) specifiek maakt. Met andere woorden: probeer niet over liefde in het algemeen te schrijven,  maar schrijf over die ene ervaring, die ene gebeurtenis in jouw liefde, vanuit  jouw perspectief in jouw woorden vanuit jouw herinneringen. Juist specifieke voorbeelden leggen het diepere thema bloot.

5. Begin meteen

Begin vandaag nog met het schrijven van jouw verhaal. Probeer niet te beginnen bij het begin, probeer niet volledig te zijn. Schrijf wat er in je opkomt, wat voor jou het belangrijkste is. Probeer het niet logisch te maken. Wellicht denk je in periodes en fragmenten, misschien heb je alleen een stukje stof van iemands broek of een lentelucht onthouden, schrijf daarover. Probeer elke dag iets te schrijven, al zijn het maar een paar regels. Later kun je gaan husselen, schuiven en de dingen kloppend te maken.

Misschien is de cursus (auto)biografie schrijven wel iets voor jou? Je leest er hier over >

5 schrijvers die een gastrol spelen in eigen boekverfilming

Verdieping / 27 september 2017

5x onmisbare, gratis smartphone apps voor schrijvers

Verdieping / 13 april 2017

5 redenen waarom Spotify ook handig is voor taalliefhebbers

Verdieping / 19 mei 2017