Magazine Schrijf, leer, inspireer

Interview met tutor Joris van Casteren

De nieuwe EDITIO tutor non-fictie is niemand minder dan Joris van Casteren (1979). Op zijn eenentwintigste was hij al redacteur bij het weekblad De Groene Amsterdammer. In 2004 won hij het Gouden Pennetje voor zijn reportages in Vrij Nederland en NRC Handelblad. Van Casteren leverde onder andere bijdragen aan Hollands Diep, HP de TIJD, nrc.next en De Correspondent. Daarnaast heeft Van Casteren nog negen boeken gepubliceerd. In zijn aankomende boek figureren mensen die een buitenaardse droom koesteren.

Lees verder

Interview met tutor Wim de Jong

De nieuwe EDITIO-tutor Verhalende journalistiek én tutor Foodbloggen is Wim de Jong. Sinds 1980 is de Jong actief in de schrijvende journalistiek, onder meer als oprichter en columnist van Volkskrant Magazine en kunstredacteur en tv-recensent van de Volkskrant.

Lees verder

Woorden in de ban

Tip van Cathelijn Schilder Schrijf eens een verhaal waarin je jezelf verplicht om bepaalde woorden of letters niet te gebruiken. En laat je verrassen.

Lees verder

Geef je tekst een tikje, maar alleen een tikje

Via het twitteraccount van EDITIO las ik dat tutor Elke Geurts een schrijfworkshop gaf bij de Wintertuin. Daarom reisde ik op 6 juni af naar Nijmegen met haar boek De weg naar zee (2013) dat gaat over een pusherige moeder die een kind met Down opvoedt. Deze roman heeft met zijn heldere bewoordingen en indringende stijl indruk op mij gemaakt. Des te spannender dus om de schrijfster in het echt te ontmoeten.

Lees verder

Recensie: Schrijven is ritme

Jonathan Coffeng bespreekt Schrijven is ritme van Thomas Verbogt.

Lees verder

Inspirerende quotes van bekende auteurs

Een aantal inspirerende quotes van bekende auteurs die hun licht laten schijnen over hun schrijfproces en hun ideeën over schrijven: I try to create sympathy for my characters, then turn the monsters loose. – Stephen King   Prose is architecture, not interior decoration. – Ernest Hemingway   It’s none of their business that you have to

Lees verder

Leestips van Virginia Woolf

'Als je goed wil lezen, ga je denken als de schrijver die je leest, schrijf je met hem mee, word je een beetje de schrijver zelf' Virginia Woolf vertelt over haar ervaringen in het schrijven en het lezen van boeken.

Lees verder

Eén idee is geen idee

Maak eens een lijstje van steeds twee ideeën die je met elkaar zou kunnen verbinden in een verhaal of roman.

Lees verder

Interview: Stefan Hertmans

Een kort interview met de nummer 1 van de EDITIO- top 35 2014, Stefan Hertmans.

Lees verder

Tips voor een goede dialoog van drie EDITIO tutors

In een van de Albert Verweylezingen die Gerard Reve ooit aan de universiteit van Leiden gaf, zei hij dat het belang van de dialoog in verhalend proza maar al te vaak wordt onderschat. ‘Men beseft onvoldoende dat een werkelijk plaats gevonden hebbende dialoog zo goed als nooit bruikbaar is.’

Lees verder