Magazine Schrijf, leer, inspireer

Daten met je personage: 99+ vragen om elkaar beter te leren kennen

Hemingway schreef ooit 'When writing a novel a writer should create living people; people not characters. A character is a caricature. ' Maar hoe doe je dat - een levend mens creëren? Om een overtuigend personage (of: levend mens) neer te zetten, is het belangrijk dat je hem of haar heel goed leert kennen. Je weet niet alleen hoe je personages eruitzien, maar begrijpt ook vanuit welke motivatie ze handelen, waar ze over dromen en welke geheimen ze meetorsen. Behandel ze als echte mensen, en je zult zien dat ze steeds levensechter overkomen. Om jullie een handje te helpen speurden we datingsites af, en verzamelden we vragen die je dichter bij de ander zouden moeten brengen. Stel je voor dat je personage tegenover je zit, en brand los. Verliefd worden is uiteraard geen vereiste, maar het kan geen kwaad om ze eens goed aan de tand te voelen.

Lees verder

Maak je eigen boek in zine-vorm

Voor iedereen die tekst en beeld graag combineert, of de ambitie heeft om in een kort tijdsbestek een boek te schrijven: we helpen je graag op weg met het maken van je eigen zine. Een boek waar geen uitgever aan te pas hoeft te komen, waar je creatieve geest de volledige vrijheid gegeven wordt.

Lees verder

Schrijfopdracht: verhalen over ouders

Voor deze opdracht maken we gebruik van één van mijn favoriete tumblr-pagina's: myparentswereawesome.tumblr.com. De pagina is gewijd aan, zoals de naam al doet vermoeden, ouders. Foto's van ouders, in dit geval, ingestuurd door honderden internetgebruikers van over de hele wereld. Daarmee wordt een vraag zichtbaar die iedereen zichzelf wel eens gesteld moet hebben: hoe waren mijn ouders, voordat ze ouder waren? We zien zwart-witfoto's van lachende stellen, vrouwen op sepiakleurige stranden, verliefde tieners die casual tegen de motorkap van een oude auto leunen, een vrouw wiens voet rust op een zelfgevangen haai, trotse bruidsparen, trektochten door onbekende bossen.  Achter elke foto bevindt zich een verhaal, waarvan we als toeschouwer slechts een glimp te zien krijgen.

Lees verder

Schrijfopdracht: de dorpsklok, de misthoorn, de tyrannosaurus

Schotel je brein een flinke dosis willekeur voor, en het zet chaos vanzelf om in patronen. Schrijver Ray Bradbury wist dat als geen ander. In zijn boek Zen and the art of writing (1990) schrijft hij: ‘I was beginning to see a pattern in the list, in these words that I had simply flung forth on paper, trusting my subconscious to give bread, as it were, to the birds. ' Het lijstje waar Bradbury hier aan refereert, is een van de vele lijstjes die hij in zijn leven op zal stellen - lijstjes zelfstandige naamwoorden, die naast elkaar, op papier, plotseling een verhaal doen ontspringen.

Lees verder

Schrijfopdracht: Babyschoentjes

Misschien ken je het citaat van Hemingway wel: 'For sale, baby shoes, never worn.' In maar zes woorden slaagde de grote schrijver erin om een potentieel hartverscheurend verhaal op te tekenen , waarbij de verbeeldingskracht van de lezer tevens een grote rol inneemt.  Het is de lengte van de tekst die het verhaal extra krachtig maakt - en laat dat een les zijn voor alle schrijvers: je hebt niet altijd een heel boekwerk nodig om een verhaal over te brengen, soms heb je namelijk aan één zin genoeg. Nederlands schrijver en cartoon

Lees verder

4 tips om – eindelijk – te beginnen aan je boek

Een nieuw jaar staat voor een nieuw begin. Een goed moment om te beginnen aan dat boek. Maar hoe doe je dat. Wij geven je vier bruikbare tips.

Lees verder

Schrijfopdracht: pratende kunst

Wil je een betere schrijver worden? Kijk verder dan je boekenkast lang is. Richt je op kunst, bijvoorbeeld. Deze schrijfopdracht gaat erover.

Lees verder

Schrijfopdracht: een goed begin

begin

Hoe begin je jouw verhaal? Deze opdracht maakt je bewust van de mogelijkheden, zodat je de beste optie voor jouw verhaal kunt kiezen.

Lees verder

Schrijfopdracht: goede voornemens

Nieuw jaar, nieuwe schrijfopdrachten. We trappen af me een opdracht die je helpt om je personage zo goed mogelijk te leren kennen.

Lees verder

Schrijfopdracht met beroemde film quote

Personages kunnen dezelfde dingen zeggen, die afhankelijk van de context van de scène, toch iets heel anders betekenen. Hier een schrijfopdracht waarin je veel dialoog kwijt kunt.

Lees verder