Magazine Schrijf, leer, inspireer

Luister naar opnames van Sylvia Plath, die voorleest uit eigen werk

Velen van jullie zullen wellicht bekend zijn met het werk van dichter en schrijver Sylvia Plath, die na haar dood veel bekendheid verwierf met haar bundel 'Ariel' en roman 'The bell jar'. Maar hebben jullie haar ook wel eens horen voorlezen? Luister hier naar opnames van een voordracht uit 1958, in Springfield, MA.

Lees verder

Eveline Stoel: ‘Het gewone bijzonder máken: dat is pure vertelkunst.’

Eveline Stoel (1971) schreef als freelance journalist voor diverse kranten en tijdschriften, waaronder NRC Handelsblad, Het Parool en Psychologie Magazine. In opdracht van uitgeverij Thomas Rap begeleidde ze Aart Staartjes bij het schrijven van twee autobiografische boeken en in 2010 debuteerde ze zelf, met het non-fictieboek ‘Asta’s ogen. De levenskracht van een Indische familie’ (Nijgh & Van Ditmar, 2010). Hiervan werden meer dan 50.000 exemplaren verkocht, alsmede de filmrechten. Haar meest recente boek is een journalistieke roman over de Catalaanse kunstenaar Emilio Vilá, ‘De affichekoning’ (2018). Vanaf  16 september begeleidt ze de cursus (Auto)biografie Schrijven.

Lees verder

Myra Roosen schreef haar kinderboek in het halfjaar traject van Editio

Cursist Myra Roosen vertelt over haar ervaringen in het halfjaar traject Kinderboek schrijven, begeleid door Ruben Prins

Lees verder

Linda Polman: ‘Schrappen schrappen schrappen, tot je uiteindelijk de bouillon van het verhaal overhoudt.’

Linda Polman is onderzoeksjournalist, schrijver en columnist. Polman publiceerde zeven boeken. De Crisiskaravaan, over de achterkant van internationale humanitaire hulpoperaties, werd in 10 talen vertaald. In haar meest recente boek, Niemand wil ze hebben (2019), schrijft ze over het Europese vluchtelingenbeleid. Linda publiceerde o.m. in De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en NRC, maar ook in bijvoorbeeld Granta, Geo en The Guardian. Elke maand schrijft ze columns in Wordt Vervolgd van Amnesty en de Militaire Spectator.

Lees verder

Sneller lezen? Bekijk deze tips om het jezelf gemakkelijker te maken!

· Markeer de eerste keer dat je een tekst leest belangrijke kernwoorden. Hierdoor lees je de eerste keer al gerichter en een volgende keer dat je de tekst naleest, heb je snel de relevante stukken gevonden

Lees verder

VIDEO: 8 schrijvers over de confrontatie met het witte blad

VIDEO: 8 schrijvers over de confrontatie met het witte blad

Lees verder

Saar Ponsioen: ‘Uiteindelijk wil je het verhaal vertellen dat diep van binnen brandt’

saar-ponsioen

Saar Ponsioen studeerde in 2016 af aan de Filmacademie in Amsterdam. Met haar afstudeerfilm ‘Grijs is ook een kleur’ won ze o.a. de AVROTROS Scenarioprijs en een Student Oscar in Los Angeles. In 2018 schreef ze als co-schrijver de televisiefilm ‘Free Fight’, die dat jaar genomineerd werd voor twee Gouden Kalveren. Recent heeft ze in een writersroom de scripts voor Follow de Soa (Videoland en Fiction Valley) afgerond. Vanaf 14 augustus begeleidt ze een cursus Scenario Schrijven.

Lees verder

Jan van Mersbergen: ‘Een goed verhaal houd je in de kroeg op je plek: je luistert, terwijl je eigenlijk heel nodig naar de wc moet.’

Jan van Mersbergen (1971) schreef acht romans, een novelle, een verboeking en onder pseudoniem een thriller. Zijn werk is vertaald in negen landen. Hij ontving diverse literaire prijzen, waaronder de F.Bordewijkprijs en de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Hij publiceerde verhalen in diverse tijdschriften en schrijft columns en artikelen voor kranten en weekbladen. Zijn laatste publicatie was De onverwachte rijkdom van Altena (2019), waar onder andere NRC en Trouw lovend over spraken. Vanaf 29 juli zal hij een cursus Fictie-2 gaan begeleiden.

Lees verder

Hoe schrijf je een thriller?

verschijnt in september 2020

Jan van Mersbergen schrijft thrillers onder de naam Frederik Baas. Als je een thriller schrijft begin dan met een spannend simpel uitgangspunt. Een thriller schrijven is als puzzelen: het wordt steeds groter en ingewikkelder. Een thriller moet vanaf het begin een spanning oproepen bij de lezer.

Lees verder

Schrijftip video Stephen King

VIDEO: (1min) Drie schrijftips van Stephen King.

Lees verder