Magazine Schrijf, leer, inspireer

Anja Sicking: ‘Uiteindelijk is iedere zin die je schrijft belangrijk – daarmee maak je een verhaal.’

In februari verscheen het boek De Visionair van Editio-tutor Anja Sicking. Het boek confronteert ons met onze steeds groeiende afhankelijkheid van kunstmatige intelligentie. Editio sprak met Anja over de thema's in De Visionair, haar schrijfproces en inspiratiebronnen.

Lees verder

Door wie laat jij je tekst lezen?

Een leesrapport door een Editio-redacteur geeft je inzicht in je schrijfstijl, je verhaalstructuur, je personages, je plot, maar ook hoe je personages praten, hoe je de omgeving neerzet, en of de lezer mee kan komen in het verhaal dat je wil vertellen.

Lees verder

Tijdelijke actie: bring a friend en verdien 50 euro!

Bring a friend en verdien zelf 50 euro

Lees verder

Jan van Mersbergen: ‘Het is vooral zaak naar jezelf te kijken, jezelf een spiegel voor houden.’

Onlangs verscheen het nieuwe boek van Editio-tutor Jan van Mersbergen: Mijn pa is nooit alleen. In deze auto-fictieve roman gaat Jan op zoek naar zijn vader die een teruggetrokken leven leidt, in een poging hem te begrijpen. Editio ging met hem in gesprek over dit boek, dat een van zijn meeste persoonlijkste werken tot nu toe is.

Lees verder

Thomas Verbogt over de workshop Creatief schrijven: ‘Het gaat erom dat je jezelf de goede vragen stelt.’

Op zaterdag 2 april geeft Thomas Verbogt een workshop Creatief schrijven. Editio ging met hem in gesprek. Waar is hij zelf op dit mee bezig? Waar haalt hij zijn inspiratie uit? En natuurlijk: wat wil hij de deelnemers van de workshop meegeven?

Lees verder

Lees en kijk als een schrijver: boeken- en filmtips van Editio-tutors

De must-reads en -sees van Editio-tutors Anke Kranendonk, Eva Keuris en Ivo Victoria, inclusief tips die jou als schrijver verder kunnen helpen.

Lees verder

Wat lazen zij vroeger graag? De favoriete jeugdliteratuur van onze kinderboek-tutors

Iedereen is ooit kind geweest, en één onderdeel uit je jeugd dat je - zeker als schrijver - bijblijft, is welk boek je steeds weer opnieuw las. We vroegen onze kinderboek-tutors wat zij vroeger graag lazen, en op welke manier die boeken invloed hebben gehad op hun schrijfambities. Pak je zaklamp er alvast bij!

Lees verder

Iduna Paalman: ‘Het uitwerken van een gedicht werkt voor mij hetzelfde als het doen van de belastingaangifte: zitten en aan de slag gaan.’

Dichter en schrijver Iduna Paalman, winnaar van de Poëziedebuutprijs 2020, is jurylid voor de Debutantenschrijfwedstrijd 2020-2021: zij beoordeelt inzendingen in de categorie Poëzie en Poetry slam.

Lees verder

Tutors tippen boeken over schrijven

Er bestaan heel wat boeken over schrijven, die vaak vaak zeer de moeite waard zijn: ze reiken je handige tips en inzichten aan vanuit het schrijversvak. We vroegen een aantal van onze tutors aan welke boeken over schrijven zij veel gehad hebben in hun schrijfcarrière; hieronder vind je hun tips voor je leeslijst!

Lees verder

Emy Koopman: ‘Als een verhaal voor jou belangrijk is, is het dat waarschijnlijk voor meer mensen.’

Ze is schrijver, onderzoeksjournalist én gepromoveerd literatuurwetenschapper: met Emy Koopman heeft Editio er weer een waardevolle tutor bij.

Lees verder