Magazine Schrijf, leer, inspireer

Iduna Paalman: ‘Het uitwerken van een gedicht werkt voor mij hetzelfde als het doen van de belastingaangifte: zitten en aan de slag gaan.’

Dichter en schrijver Iduna Paalman, winnaar van de Poëziedebuutprijs 2020, is jurylid voor de Debutantenschrijfwedstrijd 2020-2021: zij beoordeelt inzendingen in de categorie Poëzie en Poetry slam.

Lees verder

Tutors tippen boeken over schrijven

Er bestaan heel wat boeken over schrijven, die vaak vaak zeer de moeite waard zijn: ze reiken je handige tips en inzichten aan vanuit het schrijversvak. We vroegen een aantal van onze tutors aan welke boeken over schrijven zij veel gehad hebben in hun schrijfcarrière; hieronder vind je hun tips voor je leeslijst!

Lees verder

Emy Koopman: ‘Als een verhaal voor jou belangrijk is, is het dat waarschijnlijk voor meer mensen.’

Ze is schrijver, onderzoeksjournalist én gepromoveerd literatuurwetenschapper: met Emy Koopman heeft Editio er weer een waardevolle tutor bij.

Lees verder

Interview met boekhandelaar Bart Leemhuis over #Steunjeboekhandel

De Steun je boekhandel-campagne van het CPNB is hard nodig – als je wil dat je favoriete boekhandel er straks nog is! Editio ging in gesprek met boekhandelaar Bart Leemhuis van De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam om uit te vinden of de campagne aanslaat en wat je als lezer nog meer kan doen om je steentje bij te dragen.

Lees verder

Tutor’s keus: de beste boeken van 2020

Het is weer december, de maand van het grote terugblikken. Editio vroeg driel tutors naar hun favoriete boek van het afgelopen jaar. Dit zijn hun tips voor onder de kerstboom!

Lees verder

Editio Schrijven #3 met Saar Ponsioen

Altijd al je teksten willen zien op het witte doek? In Editio-Schrijven TV van 13 oktber jl. heeft Saar Ponsioen ons meegenomen in het schrijfproces van haar debuutfilm 'Grijs is ook een kleur' en tips gegeven voor beginnende scenaristen. Kijk hier terug!

Lees verder

Lees- en kijktips voor aspirerende debutanten

Over een paar weken gaat de Debutantenschrijfwedstrijd van start! In de categorieën fictie, non-fictie, poetry slam en scenario kun je meedoen en je debuut schrijven, laten redigeren en meedoen aan de wedstrijd. Ter inspiratie hebben wij lees- en kijktips op een rijtje gezet.

Lees verder

In gesprek met Annika van Veen

Afgelopen jaar won Annika van Veen de Debutantenschrijfwedstrijd met haar korte verhaal De Winter. Met de zevende editie van de wedstrijd in het vooruitzicht, spraken wij Annika over naar buiten treden met je werk, een gezicht geven aan de grote massa en een haakje vinden voor je verhaal.

Lees verder

In gesprek met tutor Marnix de Bruyne

Op 28 oktober start de cursus Verhalende journalistiek, met Marnix de Bruyne als tutor. De cursus is bedoeld voor wie journalistieke verhalen wil schrijven met gebruik van romantechnieken. Onze redacteur sprak De Bruyne over de cursus, de rol van de verteller, waarheidsvinding in de journalistiek en over journalistiek in tijden van corona.

Lees verder

Waarom je bij het schrijven altijd een synoniemenlijst bij de hand moet hebben, vertelt Martin Amis

Britse romanschrijver Martin Amis haalt inspiratie uit het werk van Nabokov,  en hecht in zijn eigen werk veel waarde aan de stijl en het ritme van tekst. In deze video van Big Think legt hij uit waarom je tijdens het schrijven altijd een synoniemenlijst/woordenboek bij de hand moet hebben.

Lees verder