Magazine Schrijf, leer, inspireer

Jan van Mersbergen: ‘Het is vooral zaak naar jezelf te kijken, jezelf een spiegel voor houden.’

Onlangs verscheen het nieuwe boek van Editio-tutor Jan van Mersbergen: Mijn pa is nooit alleen. In deze auto-fictieve roman gaat Jan op zoek naar zijn vader die een teruggetrokken leven leidt, in een poging hem te begrijpen. Editio ging met hem in gesprek over dit boek, dat een van zijn meeste persoonlijkste werken tot nu toe is.

Lees verder

Thomas Verbogt over de workshop Creatief schrijven: ‘Het gaat erom dat je jezelf de goede vragen stelt.’

Op zaterdag 2 april geeft Thomas Verbogt een workshop Creatief schrijven. Editio ging met hem in gesprek. Waar is hij zelf op dit mee bezig? Waar haalt hij zijn inspiratie uit? En natuurlijk: wat wil hij de deelnemers van de workshop meegeven?

Lees verder

Lees en kijk als een schrijver: boeken- en filmtips van Editio-tutors

De must-reads en -sees van Editio-tutors Anke Kranendonk, Eva Keuris en Ivo Victoria, inclusief tips die jou als schrijver verder kunnen helpen.

Lees verder

Wat lazen zij vroeger graag? De favoriete jeugdliteratuur van onze kinderboek-tutors

Iedereen is ooit kind geweest, en één onderdeel uit je jeugd dat je - zeker als schrijver - bijblijft, is welk boek je steeds weer opnieuw las. We vroegen onze kinderboek-tutors wat zij vroeger graag lazen, en op welke manier die boeken invloed hebben gehad op hun schrijfambities. Pak je zaklamp er alvast bij!

Lees verder

Iduna Paalman: ‘Het uitwerken van een gedicht werkt voor mij hetzelfde als het doen van de belastingaangifte: zitten en aan de slag gaan.’

Dichter en schrijver Iduna Paalman, winnaar van de Poëziedebuutprijs 2020, is jurylid voor de Debutantenschrijfwedstrijd 2020-2021: zij beoordeelt inzendingen in de categorie Poëzie en Poetry slam.

Lees verder

Tutors tippen boeken over schrijven

Er bestaan heel wat boeken over schrijven, die vaak vaak zeer de moeite waard zijn: ze reiken je handige tips en inzichten aan vanuit het schrijversvak. We vroegen een aantal van onze tutors aan welke boeken over schrijven zij veel gehad hebben in hun schrijfcarrière; hieronder vind je hun tips voor je leeslijst!

Lees verder

Emy Koopman: ‘Als een verhaal voor jou belangrijk is, is het dat waarschijnlijk voor meer mensen.’

Ze is schrijver, onderzoeksjournalist én gepromoveerd literatuurwetenschapper: met Emy Koopman heeft Editio er weer een waardevolle tutor bij.

Lees verder

Interview met boekhandelaar Bart Leemhuis over #Steunjeboekhandel

De Steun je boekhandel-campagne van het CPNB is hard nodig – als je wil dat je favoriete boekhandel er straks nog is! Editio ging in gesprek met boekhandelaar Bart Leemhuis van De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam om uit te vinden of de campagne aanslaat en wat je als lezer nog meer kan doen om je steentje bij te dragen.

Lees verder

Tutor’s keus: de beste boeken van 2020

Het is weer december, de maand van het grote terugblikken. Editio vroeg driel tutors naar hun favoriete boek van het afgelopen jaar. Dit zijn hun tips voor onder de kerstboom!

Lees verder

Editio Schrijven #3 met Saar Ponsioen

Altijd al je teksten willen zien op het witte doek? In Editio-Schrijven TV van 13 oktber jl. heeft Saar Ponsioen ons meegenomen in het schrijfproces van haar debuutfilm 'Grijs is ook een kleur' en tips gegeven voor beginnende scenaristen. Kijk hier terug!

Lees verder