Magazine Schrijf, leer, inspireer

Sneller lezen? Bekijk deze tips om het jezelf gemakkelijker te maken!

· Markeer de eerste keer dat je een tekst leest belangrijke kernwoorden. Hierdoor lees je de eerste keer al gerichter en een volgende keer dat je de tekst naleest, heb je snel de relevante stukken gevonden

Lees verder

VIDEO: 8 schrijvers over de confrontatie met het witte blad

VIDEO: 8 schrijvers over de confrontatie met het witte blad

Lees verder

Saar Ponsioen: ‘Uiteindelijk wil je het verhaal vertellen dat diep van binnen brandt’

saar-ponsioen

Saar Ponsioen studeerde in 2016 af aan de Filmacademie in Amsterdam. Met haar afstudeerfilm ‘Grijs is ook een kleur’ won ze o.a. de AVROTROS Scenarioprijs en een Student Oscar in Los Angeles. In 2018 schreef ze als co-schrijver de televisiefilm ‘Free Fight’, die dat jaar genomineerd werd voor twee Gouden Kalveren. Recent heeft ze in een writersroom de scripts voor Follow de Soa (Videoland en Fiction Valley) afgerond. Vanaf 14 augustus begeleidt ze een cursus Scenario Schrijven.

Lees verder

Jan van Mersbergen: ‘Een goed verhaal houd je in de kroeg op je plek: je luistert, terwijl je eigenlijk heel nodig naar de wc moet.’

Jan van Mersbergen (1971) schreef acht romans, een novelle, een verboeking en onder pseudoniem een thriller. Zijn werk is vertaald in negen landen. Hij ontving diverse literaire prijzen, waaronder de F.Bordewijkprijs en de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Hij publiceerde verhalen in diverse tijdschriften en schrijft columns en artikelen voor kranten en weekbladen. Zijn laatste publicatie was De onverwachte rijkdom van Altena (2019), waar onder andere NRC en Trouw lovend over spraken. Vanaf 29 juli zal hij een cursus Fictie-2 gaan begeleiden.

Lees verder

Hoe schrijf je een thriller?

verschijnt in september 2020

Jan van Mersbergen schrijft thrillers onder de naam Frederik Baas. Als je een thriller schrijft begin dan met een spannend simpel uitgangspunt. Een thriller schrijven is als puzzelen: het wordt steeds groter en ingewikkelder. Een thriller moet vanaf het begin een spanning oproepen bij de lezer.

Lees verder

Schrijftip video Stephen King

VIDEO: (1min) Drie schrijftips van Stephen King.

Lees verder

En wie gaan er mee naar de Lage Landen Schrijfweek 2019?

Het schrijftalent van de Lage landen Schrijfweek 2019 stelt zich voor. Waarom willen zij mee naar de lage landen schrijfweek? Wat hebben zij al geschreven

Lees verder

Maak de opzet voor je filosofische boek (fictie of non-fictie) met Marc van Dijk

Marc van Dijk

‘Ik word coach bij The Voice Of Holland, maar dan voor de publieksfilosofie,’ schreef journalist en schrijver Marc van Dijk onlangs op Facebook. Het gaat in dit geval niet om een tv-show, maar om de cursus 'Maak de opzet voor je eigen filosofische boek (fictie of non-fictie)'. Maar wie is die tutor annex teamcaptain Marc van Dijk eigenlijk? En wat kunnen de cursisten tijdens dit traject verwachten?

Lees verder

Publiceren in een literair tijdschrift, zo doe je dat! Met Patrick Bassant @ Lage Landen Schrijfweek

Patrick Bassant leert je in zijn workshop op de Lage Landen Schrijfweek alles wat je weten moet om je werk in een literair tijdschrift gepubliceerd te krijgen. En voor wie er niet bij kan zijn, zijn zijn tips hier in het magazine zijn alvast goud waard.

Lees verder

10 tips voor als de inspiratie ver te zoeken is

tips bij geen inspiratie

Je zit achter je laptop, de cursor knippert en verder gebeurt er helemaal niets. Geen inspiratie! Je weet niet waar te beginnen of hoe verder te gaan. Deze tien tips helpen je geheid verder.

Lees verder